BAHASA MALAYSIA      03 6038 8314 (Customer Service)
No items in cart View Cart

Resipi Pemakanan Rasulullah


Meniru apa yang dimakan oleh Rasulullah Saw.

Buku ini adalah buku resipi yang dicipta untuk anda yang suka kepelbagaian pemakanan. Setiap resipi mengandungi bahan-bahan yang dimakan oleh Nabi SAW. Juga dilampirkan hadis-hadis Nabi SAW berkaitan dengan pemakanan Baginda.

Ianya mungkin juga sebahagian rahsia Rasulullah SAW menjaga kesihatan dengan cara pemakanan. Tabiat pemakanan yang boleh juga diteladani mengikut selera anda. Amalan pemakanan Rasulullah Saw amat bertepatan dengan al-Quran, "Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan"(Surah al-A'raf, ayat 31).

Namun ini adalah sunah "JIBILIYAH", yakni berdasarkan adat pemakanan zaman baginda SAW.

Makan, hari-hari manusia makan. Namun bagaimana makanan yang sesuai untuk badan. Ada manusia yang banyak makan, ada yang kurang makan.
Dari Aisyah, Bersabda Rasulullah saw kepadaku pada suatu hari: "Wahai Aisyah! Adakah di sisi kamu sesuatu pun (untuk dimakan )?"Aisyah berkata:" Wahai Rasulullah! Tidak ada sesuatu pun (untuk dimakan)" Baginda bersabda "(Jika begitu) maka aku berpuasa". (HR Muslim).

Firman Allah swt, Makanlah di antara rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepadamu, dan janganlah melampaui batas padanya, yang menyebabkan kemurkaan-Ku menimpamu. Dan barangsiapa ditimpa oleh kemurkaan-Ku, maka sesungguhnya binasalah ia. (Surah Thoha, ayat 81).

Makanlah dengan niat untuk kekuatan diri agar sempurna dalam beribadah kepada Allah swt. Buku ini terkandung resipi yang mudah serta ringkas. Resipi yang terdapat didalamnya adalah bahan yang dimakan oleh Rasulullah Saw, seperti kurma, madu, cuka, buah labu dan lain-lain lagi.

Semoga buku ini memberi manfaat dan selamat mencuba.

Book Information

ISBN: 9789673610808
Number of Pages: 64 Page
Publish Date: 02 July 2013
Price Sabah/Sarawak: RM10.00

RM17.00

*Price may change from time to time, subject to the terms and conditions.

Contact Us

Kemilau Publika Sdn. Bhd.
No.22F, Jalan Bidara 8,
SU Mall, Saujana Utama 3,
47000 Selangor, MALAYSIA

03 6038 8314
03 6038 8341
kemilaupublika@gmail.com

Come! Follow Us


Our Guest

We have 22 guests online